11 juni 2009

Reflektioner från studiebesöket på FTF

- FTF verkar vara allmänt mer skeptiska till arbetsmarknadsåtgärderna och framförallt bristen på kompetensutveckling under högkonjunktur. Detta ser man nu effekter av i lågkonjunkturen då arbetskraften inte har rätt och tillräcklig kompetens för att tillmötesgå efterfrågan på arbetsmarknaden.
- FTF tyckte att beslutet att föra över ansvaret för arbetsmarknadsåtgärderna från stat till kommun inte var så väl övervägt. Man tror att det kan skapa obalans i trygghetssystemet och i Flexicuritymodellen i stort. Det kan också skapa regionala ojämlikheter.
- Vi uppmärksammade också de åtgärder som finansministeriet redovisade att parterna nyligen kollektivavtalat om att införa för personer i statlig tjänst. Det var framförallt ”Plustid” och ”Seniorbonus” som vi tyckte var spännande åtgärder och då ur vårt perspektiv kring frågan om ”balans i livet”. Med Plustiden ser vi att frågan om balans i livet inte bara behöver handla om minskad arbetstid utan också möjligheten för den som vill individuellt avtala om en utökad arbetstid. Seniorbonusen gör det möjligt för äldre att verkar längre inom arbetslivet än man annars kanske skulle gjort.
- De tydliga integrationsinsatserna som man gjort för att skapa bättre förutsättningar för invandrare och ungdomar var också något vi uppmärksammade som positivt utifrån vårt andra fokusområde ”mångfald”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar