28 maj 2009

Eftersnack i Nyhavn

Reflektion och social samvaro svetsar samman både i sak och person. Lite kyligt, men är man på kontinenten så är man...

Styrelse på villovägar

Vilsna påväg till Nyhavn.

Spännande dragning

Lars och Nils presenterade DJØF och den danska Flexicurity-modellen med en spännande diskussion till följd.

Den danska Flexicurity-modellen som bestående av tre delar:
- Flexibilitet på arbetsmarknad
- Socialt skyddsnät
- Aktiv arbetsmarknadspolitik

Flexibiliteten på den danska arbetsmarknaden har funnits länge. Det har sedan länge funnits en tillit mellan arbetsmarknadens parter och en tilltro till ett flexibelt system mycket tack vare att staten ställt haft ett socialt trygghetssystem som arbetsmarknaden kunnat förlita sig på.

Den aktiva arbetsmarknadspolitiken i Danmark inkluderar även satsningar för stora akademikergrupper. Genom vidareutbildning får välutbildade möjlighet att göra sig attraktiva på arbetsmarknaden under arbetslöshet.

Sen beskrev man nuläget på den danska arbetsmarknaden som kan sammanfattas i punktform:
- Arbetslösheten stiger
- Efterfrågan på högutbildade är stor
- Ekonomin faller
- Huspriserna faller
- Alla krafter inriktas nu på att stabilisera läget
... och på hur vi ”utnyttjar” krisen på bästa sätt?

Vi diskuterade sedan krisen och hur den drabbar eller inte drabbar akademiker ur båda länders perspektiv...
... men några direkta lösningar hade väl ingen av oss...

En stor skillnad mellan Sverige och Danmark är att Sverige har många fler stora företag och därmed blir effekterna av varsel och neddragningar i Sverige så mycket större för arbetsmarknaden.

Även i Danmark har vissa arbetsgivarorganisationer lagt fram förslag om lönesänkning eller ”nollösningar” inför kommande avtalsperiod. DJÖF kämpar emot detta.

Dom viktigaste/största frågorna för DJÖF just nu
- ”Hemliga avtal”mellan organisationer där man begränsar rörligheten på arbetsmarknad. Medarbetaren är omedveten om dessa avtal. DJÖF har kämpat för att sådana avtal ska förbjudas. Detta är ett problem främst inom bemanningsbranchen. Som en frukt av bl a DJÖF:s arbete så har det nyligen lagstadgats om vissa begränsningar kring sådana avtal.
- En annan stor fråga är skattesystemet. DJÖF vill diskutera det progressiva skattesystemet där man vill göra det mer ”lönsamt” att tjäna mer.
- Ytterligare en fråga som berör DJÖF är hanteringen av sammanslagningar av regioner och organisationer där man strävar efter att anställda ska få behålla sina avtal i den nya organisationen så långt det är möjligt

Avslutningsvis reflekterade Nils kring stabiliteten och framtidsutsikterna för Flexicuritysystemet och konstaterade att det står och faller med att alla tre delarna samagerar för att upprätthålla det. I dagsläget är det dom politiska insatserna för att upprätthålla en aktiv arbetsmarknad som i kristider är störts risk att inte leva upp till att stötta systemet.

Diana tackade Nils och Lars för en föredömlig dragning.

Introduktion på DJØF

Chefskonsulent Nils Mosegaard och arbetsmarknadspolitiska chefen Lars Munck från DJÖF hälsade välkomna och bjöd på både en bra presentation och gott fika.

Benkt välkomnar i Köpenhamn

Tidigare ankommen från Göteborg utgjorde Benkt förtrupp som glatt mötte upp i den atmosfärrika centralen i Köpenhamn. Nu är det bara Maria kvar att "samla in" innan vi är fulltaliga.

Över bron

Något försenade till Malmö är vi äntligen påväg över Öresundsbron.
I Köpenhamn väntar sedan snabb lunch och taxifärd till DJØF.

EU-valtest

Ordförande Erik passar på att ta reda på vilken kandidat han ska kryssa i EU-valet. Flera arbetsmarknadsfrågor skapade spännande diskussioner kring vårt fackliga engagemang. Gå in på www.makthavare.se eller på www.dn.se och se vilken kanditat och vilket parti som passar dig.

Samling på Centralen

Diana, Jens, Lena, Erik, Marie och Katrin samlade i arla morgonstund för avfärd. Tyvärr har Karl-Henrik insjuknat och blivit tvungen att avboka sin resa i sista stund. Maria och Benkt ansluter i Köpenhamn och Loa är hemma med sin nyfödda Otto.