11 juni 2009

Reflektioner från studiebesök på Svenska ambassaden

- Något vi uppmärksammade var att den positiva arbetsmarknaden som Danmark haft fram till och med förra året har resulterat i att många svenskar har valt att pendla över sundet för att jobba i Danmark. Detta mötte vi flera exempel på under vårt besök. Antalet svenskar som jobbar i Danmark tror man dock nu kommer att minska i och med att arbetslösheten stiger också i här. Svenskarna kommer dock inte att synas i arbetslöshetssiffror i Danmark utan istället i Sverige.
- Senaste månaderna har valutan har också kursskillnaderna mellan den svenska och den danska valutan ökat vilket ger effekten strömmen av ”handelsresandet” från Sverige till Danmark har vänt så att det nu är vanligare att danskar åker till Sverige och inte tvärtom.
- Inför det stundande valet i Danmark 2011 är skillnaderna mellan blocken i opinionsmätningarna så små att man tror att arbetsmarknadspolitiken kommer att bli en avgörande fråga.
- Något som är värt att uppmärksamma är dom skillnader i jämställdhetsdebatten som hon berättade om och att ojämställdhet i hem och familjeliv inte är så högt upp på dagordningen varken i samhället eller på individnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar