11 juni 2009

Reflektioner från studiebesök på DJÖF


- Den höga rörligheten bland de anställda bidrar till att DJÖFs medlemmar har ett betydligt högre löneläge än motsvarande medlemmar i Jusek i Sverige. Juseks och Sacos uppfattning och politik om att rörligheten måste öka bland medlemmarna för att skapa denna effekt bekräftas således.
- Rörligheten bland de anställda är något som samtliga parter är rörande överens om att det är något positivt som är eftersträvansvärt
- De aktiva arbetsmarknadsåtgärderna är något som även kommer DJÖFs medlemmar till del, dvs akademiker. Detta är en skillnad mot Sverige eftersom vi inom Jusek och Saco har sett en brist i Arbetsförmedlingens insatser, eftersom de inte har varit anpassade till personer som har akademisk utbildning. DJÖF uttrycker sig mycket positiva till de aktiva arbetsmarknadsåtgärderna och att detta fungerar bra.
- Flexibiliteten som gör att det är enkelt att säga upp personal är inte något som oroar DJÖF. Hittills har de flesta medlemmar som blivit uppsagda snabbt kommit ut i arbete igen. Av dem som blev uppsagda i januari hade merparten redan arbete.
- Överlag kan man också uppmärksamma en avsaknad av en ”vi och dom-känsla” mellan arbetsmarknadens parter. Snarare kan man skönja en stor enighet om både den rådande modellen och vilka åtgärder som ska till för att förbättra den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar