29 maj 2009

Avslutningsmiddag

Visserligen har vi morgondagens besök på Operan och ett styrelsemöte att se fram emot, men eftersom det är "sista kvällen med gänget", åtminstone på denna resa, så känns det ändå som läge att fira en lyckad studieresa med middag på gräddhyllan på NØrrebro Bryghus.

I solskenet på Rådhusplatsen

Efter en intensiv dag är det skönt att vila tankarna en stund.

Framme vid ambassaden

Besök på svenska ambassaden

Vår värd Jenny Valind hälsade välkommen. På Ambassaden jobbar 14 personer. Som ambassadsanställd måste man bo i Danmark.

Jenny började med att berätta det parlamentariska läget i Danmark. Lite speciellt är att man precis bytt statsminister eftersom Fog Rasmussen blev ordförande i NATO. I hans ställe klev Lars Lökke Rasmussen in utan val. Hans folklighet har givit honom höga populäritetssiffror.

Aktuellt är också att det ska genomföras en stor klimatkonferens i Köpenhamn.

Flykting- och integrationspolitiken ges stort utrymme i media och samhällsdebatten. Det har funnits en viss enighet över blockgränserna att föra en stram invandringspolitik och det är också en allmän folklig uppfattning att denna linje är den rätta.

Utrikespolitiskt har man drivit en tydligt USA-vänlig linje.

Inför det stundande EU-valet är intresset ganska lågt.

Finanskrisen har naturligtvis slagit till i Danmark, men dels kommer man från en väldigt stark period och dels har Danmark upplevt en viss lågkonjunktur under en tid innan den drabbade övriga världen så man är lite förberedd. Men nu stiger arbetslösheten även i Danmark.

Till skillnad från Sverige har Danmark en fast-kurs-politik gentemot Euron. Under en period av ökande räntor i jämförelse med övriga Euroländer så ökade Eurons populäritet, men nu när räntorna gått ner igen så är den frågan inte så högt upp på dagordningen.

En sak som påverkat arbetsmarknaden i Köpenhamn är Öresundsbron som gjort att många svenskar sökt och fått jobb i Danmark. Utbytet av varor och tjänster mallan Sverige och Danmark är stort. Danmark är Sveriges fjärde största marknad och Sverige är Danmarks näst största marknad.

Arbetsmarknaden i Danmark
- Arbetslösheten är idag 3,3 %, men den är snabbt växande från de 1,6 % som den låg på för bara några månader sedan. Man tror att arbetslösheten kommer att växa ytterligare under 2010 upp till ca 5 %.
- Ungdomsarbetslösheten är hög och ligger på ca 25 %.
- Något som ändå är positivt är att det går relativt fort att få ett nytt arbete. Vilket man vill peka på är en effekt av den mer dynamiska arbetsmarknaden som Flexicuritymodellen skapat.
- Att byta jobb är väldigt vanligt i Danmark och också något som ur individperspektiv är mer accepterat och också eftersökt.
- Även mobiliteten bland kvinnor börjar öka i och med att karriär och jobb börjar bli mer viktigt.
Det är dom äldre som har svårast att få nytt jobb.
- A-kassa kan man få i fyra år, vilket i ett internationellt perspektiv är väldigt lång tid och förslag har lagts fram om en begränsning till 2 år, alternativt en mer flexibel a-kassa beroende på konjunkturläget.
- Det är inte vanligt med långa stridsåtgärder mellan arbetsmarknadens parter.
- Arbetsmarknadspolitiken fokuserar nu på att få fler att jobba längre för att finansiera systemet. Det innebär bl a att 37-timmarsveckan föreslås utökas och att man ska jobba längre innan man går i pension.
- Man vill också omförhandla den ”efterlön” som 60-64 åringar kan få om man har varit med i A-kassan i 20 år eller mer. Det har gjort att väldigt många har valt att lämna arbetsmarknaden istället för att fortsätta jobba.

Föräldraledighet och ”balans i livet”
- Den danska arbetsmarknaden sägs vara den mest könuppdelade i världen.
- Jämställdhetsdebatten i Danmark är lite annorlunda i Sverige. Den handlar inte alls så mycket om skillnader i den privata sfären så som familj och hem.
- Föräldraförsäkringen är ett år i Danmark
- Tillfällig föräldrapenning fungerar på annat sätt än i Sverige och regleras i kollektivavtal.

Besöket avslutades med lite personliga reflektioner kring hur det är att leva, jobba och bo i Danmark. Jenny upplever att det har blivit dyrare dom senaste åren.

Marie lämnar över en gåva som tack för en utförlig och spännande redogörelse för läget i Danmark ur ett svenskt respektiv.

Snabblunch innan ambassadsbesök

En bagel i handen som färdkost på Strögetpromenaden i det vackra solskenet.

Presentation av Flexicurity i den offentliga sektorn

Ida Krarup från Personalstyrelsen på Finansministeriet presenterade hur man inom den offentliga sektorn hanterar Flexicuritysystemet.

I Danmark har den flexibla inställning till arbetsmarknaden funnits i över hundra år. Idag är den reglerad och omfattar den ”gyllene triangeln”
- Flexibilitet på arbetsmarknaden
- Flexibla regler för anställning och uppsägning social trygghet
- Inkomst vid tillfällig arbetslöshet aktiv arbetsmarknadspolitik vägledning till jobb och utbildning

Lena ställde frågan om hur vanligt det är med omflyttningarna mellan sektorer, men också geografiskt?
Ida förklarade att den danska arbetsmarknaden generellt har hög mobilitet.
Hon förklarade också att antalet nyskapade jobb i stort sett är oförändrad oavsett konjunktur, skillnaden är att under en lågkonjunktur så stiger antalet nedlagda jobbtillfällen vilket gör att konkurrensen om de nya jobben ökar och därmed också arbetslösheten.
Det finns också krav utifrån den flexibla arbetsmarknadskulturen att man ska acceptera geografisk avlägsna jobberbjudanden. Tankar på att öka den regionala spridningen genom att till exempel utlokalisera statliga verk har inte omsatts i den utsträckning som skett i Sverige

Flexibilitetens tillämpning i statlig anställning
- Flexibla ramar för anställning och jobbyte
- Strategisk och systematisk kompetensutveckling
- Flexibla system kring arbetstid, pension och nytt lönesystem

Ida beskrev också hur man aktivt arbetar med integration av grupper som har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden genom att inom statlig verksamhet erbjuda
- Tillfälliga anställningar
- Att med full lön erbjuda 20 % av arbetstiden till utbildning
- Att utveckla individuella utvecklingsplaner
- Svårigheten med det danska flexicuritysystemet är att det är svårt att integrera utsatta och svaga grupper som trots stimulans har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden.

En nyhet efter senaste inkomstförsäkringsförhandlingen är ”Plustid” som innebär
- Individuella avtal kan skrivas med en arbetstid på mer än 37 tim/vecka (max 42)
- Med proportionerligt mer lön
- Som är pensionsgrundande som också utbetalas under sjukskrivning, föräldraledighet, semester och annan frånvaro
Men det är individuella avtal och arbetsgivare kan inte kollektivavtala om Plustid för alla anställda. Man kan också tidsbegränsa avtalet.

Plustidsavtal är intressant ur vårt perspektiv och fokus kring strävan efter ”balans i livet”. Att kunna både öka och minska sin arbetstid kan vara ett sätt att nå en sådan balans där också lönen regleras och balanseras efter den arbetsinsats man gör. Plustidsavtalet kan också sättas i relation till Juseks lönepolitik där det ju också finns en strävan mot att den arbetsinsats som läggs ner ska motsvaras i lön och framförallt då i i de fall man har ett arbetstidsavtal med ”oreglerad arbetstid” och ”förtroendetid”. Men det finns ingen möjlighet att som i det danska Plustidsavtalet gå upp i tid.

Seniorbonus är en annan nyhet där personer som fortsätter jobba efter den genomsnittliga pensionsåldern under tre år kan få
- Kontant bonus på 3% av lönen
- Engångsbelopp på sin födelsedag
- Extra semesterdagar
- Extra pensionsinbetalning
Också detta gör man för att skapa ökad flexibilitet på arbetsmarknaden, men också för att få arbetstagare att stanna kvar på arbetsmarknaden längre.

Både Plusavtal och Seniorbonus är statliga avtal men tillämpas i olika form och omfattning också inom den privata sektorn.

Påväg in på FTF

Redo för en ny dag

Efter en skön natts sömn är vi påväg till FTF för förmiddagens seminarier