29 maj 2009

Besök på svenska ambassaden

Vår värd Jenny Valind hälsade välkommen. På Ambassaden jobbar 14 personer. Som ambassadsanställd måste man bo i Danmark.

Jenny började med att berätta det parlamentariska läget i Danmark. Lite speciellt är att man precis bytt statsminister eftersom Fog Rasmussen blev ordförande i NATO. I hans ställe klev Lars Lökke Rasmussen in utan val. Hans folklighet har givit honom höga populäritetssiffror.

Aktuellt är också att det ska genomföras en stor klimatkonferens i Köpenhamn.

Flykting- och integrationspolitiken ges stort utrymme i media och samhällsdebatten. Det har funnits en viss enighet över blockgränserna att föra en stram invandringspolitik och det är också en allmän folklig uppfattning att denna linje är den rätta.

Utrikespolitiskt har man drivit en tydligt USA-vänlig linje.

Inför det stundande EU-valet är intresset ganska lågt.

Finanskrisen har naturligtvis slagit till i Danmark, men dels kommer man från en väldigt stark period och dels har Danmark upplevt en viss lågkonjunktur under en tid innan den drabbade övriga världen så man är lite förberedd. Men nu stiger arbetslösheten även i Danmark.

Till skillnad från Sverige har Danmark en fast-kurs-politik gentemot Euron. Under en period av ökande räntor i jämförelse med övriga Euroländer så ökade Eurons populäritet, men nu när räntorna gått ner igen så är den frågan inte så högt upp på dagordningen.

En sak som påverkat arbetsmarknaden i Köpenhamn är Öresundsbron som gjort att många svenskar sökt och fått jobb i Danmark. Utbytet av varor och tjänster mallan Sverige och Danmark är stort. Danmark är Sveriges fjärde största marknad och Sverige är Danmarks näst största marknad.

Arbetsmarknaden i Danmark
- Arbetslösheten är idag 3,3 %, men den är snabbt växande från de 1,6 % som den låg på för bara några månader sedan. Man tror att arbetslösheten kommer att växa ytterligare under 2010 upp till ca 5 %.
- Ungdomsarbetslösheten är hög och ligger på ca 25 %.
- Något som ändå är positivt är att det går relativt fort att få ett nytt arbete. Vilket man vill peka på är en effekt av den mer dynamiska arbetsmarknaden som Flexicuritymodellen skapat.
- Att byta jobb är väldigt vanligt i Danmark och också något som ur individperspektiv är mer accepterat och också eftersökt.
- Även mobiliteten bland kvinnor börjar öka i och med att karriär och jobb börjar bli mer viktigt.
Det är dom äldre som har svårast att få nytt jobb.
- A-kassa kan man få i fyra år, vilket i ett internationellt perspektiv är väldigt lång tid och förslag har lagts fram om en begränsning till 2 år, alternativt en mer flexibel a-kassa beroende på konjunkturläget.
- Det är inte vanligt med långa stridsåtgärder mellan arbetsmarknadens parter.
- Arbetsmarknadspolitiken fokuserar nu på att få fler att jobba längre för att finansiera systemet. Det innebär bl a att 37-timmarsveckan föreslås utökas och att man ska jobba längre innan man går i pension.
- Man vill också omförhandla den ”efterlön” som 60-64 åringar kan få om man har varit med i A-kassan i 20 år eller mer. Det har gjort att väldigt många har valt att lämna arbetsmarknaden istället för att fortsätta jobba.

Föräldraledighet och ”balans i livet”
- Den danska arbetsmarknaden sägs vara den mest könuppdelade i världen.
- Jämställdhetsdebatten i Danmark är lite annorlunda i Sverige. Den handlar inte alls så mycket om skillnader i den privata sfären så som familj och hem.
- Föräldraförsäkringen är ett år i Danmark
- Tillfällig föräldrapenning fungerar på annat sätt än i Sverige och regleras i kollektivavtal.

Besöket avslutades med lite personliga reflektioner kring hur det är att leva, jobba och bo i Danmark. Jenny upplever att det har blivit dyrare dom senaste åren.

Marie lämnar över en gåva som tack för en utförlig och spännande redogörelse för läget i Danmark ur ett svenskt respektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar